Ekotankesmedja 2016, resumé

12 april, 2016

Ekotankesmedja 2016 gick av stapeln fredagen den 1 april på Campus Kungsgården i Gamla Vasa. Ekotankesmedjan ordnades av Projekt EkoNu! i samarbete med SLC. Det deltog drygt 40 personer i årets upplaga av tankesmedjan som var den sjunde i sitt slag. Deltagarna bestod av en fin blandning av ekoproducenter, ekointresserade och inbjudna samarbetspartners från alla delar av Svenskfinland.

Årets Ekotankesmedja öppnades av Steve Nyholm, SLC´s ekoutskotts ordförande och Bjarne Mara, ordförande för ÖSP´s ekoutskott. Steve fungerade också som dagens mötesordförande.

Sedan följde några hälsningsord från Yrkesakademin i Österbotten av Anders Grannas, Utbildningschef för Naturbruk på Campus Kungsgården samt EkoNu!s projektledare Ann-Sofi Ljungqvist.

Det egentliga programmet inleddes sedan med en föreläsning av Thomas Snellman, EkoNu! om ekocertifiering av skog. Thomas har varit med i vår och ekocertifierat skog i Österbotten (ca. 450 ha) för export av ekologisk björksav. Han rekommenderar att man samarbetar och använder sig av en disponent, då är det endast disponenten som granskas vid en ekogranskning och inte de enskilda skogsägarna. Du kan ekocertifiera din skog utan att själv vara ekoodlare (då det gäller åker/djur), och i sådant fall är det bara fördel att använda sig av disponent. Är du redan ekologisk växtodlings/djurgård kan ekoskogen granskas samtidigt som övrig ekoproduktion (förutsatt att ekogranskaren har rätt att också granska skog). Om Ni är intresserade av att certifiera er skog rekommenderas att ni börja med att läsa Eviras anvisningar om ekologiska skogsprodukter (som t.ex. vilda bär, örter, svamp) så vet ni vad det innebär och vilka regler som sedan ska följas. Anvisningarna med bilagor hittas här: http://www.evira.fi/…/luomuohje_5_ekologiska_skogsprodukter…

Marja-Riitta Kottila, verksamhetsledare på ProLuomu r.f. föreläste också på förmiddagen, hennes rubrik var: Vad bör utvecklas inom ekobranschen i Finland? (se hennes presentation HÄR!) Var är vi nu? Försäljningen av ekoprodukter ökar! Enligt Pro Luomus uppskattning uppgick försäljningen av ekoprodukter till 240 miljoner euro år 2015. Försäljningen ökade nästan 7 % år 2015, och under samma tid minskade försäljningen av dagligvaror 0,8 %. Ekoprodukternas andel av hela livsmedelsförsäljningen är 1,8 %.

Sture Udd från UPC Center höll en lite annorlunda och inspirerande föreläsning i ämnet: Lokal ekonomi och digitalisering-framgångsrecept inför framtiden. Han hade ett klart budskap med Vasa som exempel; om varje invånare i vasaregionen skulle köpa närproducerade produkter för 10€ mer/månad skapas 1000 st nya arbetsplatser. Om man ökade till 100€ mer/månad skulle 10 000 nya arbetsplatser skapas…

Efter Stures föreläsning blev det dags för lunch i Restaurang Fyrklövern. Lunchen bestod av olika rätter av lokala råvaror, varav de flesta också var ekologiska. Glassen som tillverkats på skolan av Valjos ekologiska mjölk/grädde var otroligt god!

Efter lunch var det Pekka Kultti, Inköpsansvarig på Helsingin Myllys fabrik i Vasa, som tog till orden. Behovet av ekologisk havre är fortfarande stor, och efterfrågan på ekologiskrenhavre (glutenfri havre) bara växer. Finländsk havre anses vara den bästa i världen, den ska vi stolt producera! Pekka fick applåder när han presenterat Helsingin Myllys inköpspriser: Grundpris för Ekohavre i Vasa 295€/ton och för ekorenhavre (glutenfri) 345 €/ton. (se hans presentation HÄR!)

Anders Norrback, ekoproducent och ordförande för Österbottens Ekologiska Förening tog sig an dagens kanske svåraste rubrik: Lönsamhetsaspekter inom ekobranschen.  Anders betonade vikten av att ha noggranna kalkyler och inte enbart se till bokföringen och skattebokslutet. Som ekoproducenter är det speciellt viktigt att tänka på att lyfta fram våra konkurrensfördelar. (se hans presentation HÄR!)

Den sista punkten för dagen var Speaker´s Corner där deltagarna hade möjlighet att framföra sina åsikter och ideér. En av dem som kort presenterade sig var Nina Långstedt från Ingå. På hennes gård testade man öppna sommarcafé ifjol och det blev en stor succé! Folk vill gärna komma ut och träffa den riktiga ekobonden! Andra som steg upp under Speaker´s Corner var bland andra Maria Ehrnström-Fuentes med funderingar kring REKO, Bjarne Mara som berättade om skyltar, med texten ”här växer ekologisk mat” och Mathias Weckström NSPs ekoutskotts ordförande.

Steve Nyholm avslutade dagen med en kort sammanfattning och glada var vi alla över att så många kom och dagen blev så lyckad! Hela dagen var kantad av positivitet, trots det trängde ekonomiska läget som just nu råder inom lantbruksbranschen. Våra ekotankesmedjor har alltid haft positiv atmosfär, trots det finns det givetvis utmaningar men vi är drivande och söker ändå positiva lösningar avslutar Steve.

Nedan bilder från dagens Ekotankesmedja (bildgalleri hittas också på vår facebook-sida)

Inledning av dagens ekotankesmedja av Steve Nyholm, Bjarne Mara och Anders Grannas

IMG_0900 - Kopia (2) IMG_0905 - Kopia (2) IMG_0908 - Kopia (2)

Under förmiddagen föreläste Thomas Snellman, Marja-Riitta Kottila och Sture Udd

WP_20160401_11_07_41_Pro IMG_0914 - Kopia (3) IMG_0917 - Kopia (2) IMG_0919 - Kopia (2) IMG_0925 - Kopia (2) IMG_0927 - Kopia (2) IMG_0931 - Kopia

Innan lunch delade Thomas med sig av denna bild som hade presenterats på Ekologiska Lantbrukarnas riksstämma i Järna, Sverige den 15.3. En liten tankeställare med tanke på dagens jordbruksmarkspriser och behovet av att föda planetens växande folkmasa. I Restaurang Fyrklövern njöt deltagarna sedan av lokala och ekologiska produkter.

IMG_0932 - Kopia IMG_0933 IMG_0936

På eftermiddagen föreläste Pekka Kultti och Anders Norrback

IMG_0944 IMG_0947 IMG_0956

Steve Nyholm avslutade dagens Ekotankesmedja med en kort sammanfattning.

WP_20160401_16_00_03_Pro