Ekoaktuellt från Evira och info om ekoförbindelser 2016, info till såväl gamla som nya ekoodlare!

11 mars, 2016

Nedan lite samlad info för såväl nya som gamla ekoodlare, saker att komma ihåg inför vårens stödansökan. Dessutom bör observeras att det inom ekoproduktionen nu kommer att krävas tillstånd för att avhorna och förstöra hornanlag från och med 1.2.2016.

 

Jord- och skogsbruksministeriet, pressmeddelande 25.2.2016:

”I år får jordbrukare ansöka nya förbindelser som gäller både ekologisk produktion och ekologisk husdjursproduktion. Regeringen antog i dag en förordning om ansökan om miljöersättning, kompensationsersättning, ersättning för ekologisk produktion och ersättning för icke-produktiva investeringar 2016.

År 2016 får jordbrukare ansöka om kompensationsersättning och ingå en ny femårig förbindelse om ekologisk produktion. Jordbrukaren får foga ny ersättningsberättigande areal till de gällande förbindelserna om ekologisk produktion eller ingå en ny förbindelse om den nya arealen är större än fem hektar.”

 

Ekoförbindelse 2016

Ekoförbindelsens villkor är i stort sett samma som ifjol, den här våren behöver man dock vara uppmärksam på datumen. Sista ansökningsdag för ekoförbindelsen följer huvudstödsansökan, dvs. 15.6. MEN observera att ekoförbindelsen börjar från 1 maj och ett villkor till ersättning är att man ska höra till ekokontrollen HELA förbindelsetiden, inga undantag. Det betyder att man skall ansluta sig till Eviras ekokontrollsystem senast 30.4.2016 och därefter ska allt odlas och produceras enligt ekologiska principer (gäller nya gårdar, eller gårdar som byter produktionsinriktning tex tar med djuren till eko)!

I praktiken är det bäst att inom april sända in ansökan om ekoförbindelsen tillsammans med anslutning till ekokontrollsystemet och alla obligatoriska dokument till NTM-centralen. Ansökan om ekoförbindelse görs på blankett 215 och hittas så småningom på www.suomi.fi  (sökord Mavi 215, fanns inte publicerad ännu 11.3.). Speciellt viktigt är att husdjursgårdar som går över med djuren till eko i vår har allt klart byggt och i skick 1 maj 2016. Utfodring och skötsel ska från första maj följa de ekologiska anvisningarna. Den första produktionskontrollen kommer att göras senast 15.6., och om det vid granskningen kommer fram fel kan ansökan inte godkännas, ansökan om ekohusdjursförbindelsen förkastas och ingen ekoersättning för husdjursproduktion betalas 2016. Det samma gäller för ekoväxtproduktionen.

OBS! De som ansökte om ekoförbindelse 2015

Kom i håg att 2016 söka om utbetalning av ekostödet vid huvudstödansökan (i vipu) senast 15.6. – det kommer en skild punkt för ekologisk produktion (förr var det under miljöstöd) så nu finns risk att man missar det!
=> kryssar man inte i rutan (rutorna om man också har ekologiska djur) får man ingen ersättning alls!
VipuEko2016

 

Aktuellt inom ekoproduktionen och kontrollen – Info från Evira 15.1.2016:

”Inom ekoproduktionen kommer det att krävas tillstånd för att avhorna och förstöra hornanlag

Avhorning och förstörande av hornanlag blir tillståndspliktigt inom ekoproduktionen från och med 1.2.2016. Inom ekologiskt jordbruk får man inte avhorna eller förstöra hornanlag som rutinåtgärd.

Tillstånd att avhorna eller förstöra hornanlag söks hos den lokala NTM-centralen med blankett 9b som finns att få på webbplatsen Evira.fi. I ansökan ger aktören motiveringar till varför det är nödvändigt att avhorna djur eller förstöra deras hornanlag. Ett jakande beslut är gårdsspecifikt och gäller tills vidare.

NTM-centralen kan tillåta avhorning eller förstörande av hornanlag av säkerhetsskäl eller från fall till fall om syftet med åtgärden är att förbättra djurens hälsa, välbefinnande eller hygien.

Beslutet om tillståndsplikt togs efter det att Europeiska kommissionen hösten 2014 utförde en kontroll av tillsynen över ekoproduktion i Finland.”

Länk till ekokontrollblankett 9b

 

Observera att Eviras anvisningar för ekologisk produktion har uppdaterats:

Bekanta er med de uppdaterade produktionsanvisningarna nedan:

Allmänna anvisningar och villkor för växtproduktion (5. upplagan – uppdaterad 9.6.2015)

Villkor för djurproduktion (8. upplagan – tas i bruk 1.2.2016)

Evira1 Evira2

 

Stödinfo för ekoodlare våren 2016

ÖSTERBOTTEN:

Info tillfälle för ekogården, onsdagen den 16.3.2016 på Norrvalla i Vörå

Dagens program:

10.00 Ekoföreningen bjuder på kaffe och semla

10.30 Årsmöte för Svenska Österbottens Ekologiska förening

11.30 – 12.30 Lunch (på egen bekostnad)

12.30 – 14.30  Talturer av följande

  • Öppning och ekoföreningens hälsning, Anders Norrback, ordförande
  • Aktuellt från EkoNu, Ann-Sofi Ljungqvist EkoNu
  • Aktuellt om årets eko- och miljöförbindelse på ekogården, Peter Björkmark NTM-centralen
  • Aktuellt om ekogranskningen av växtodlingen, Ulrika Wikman  AgroTillväxt

Anmälan senast 14.3 till Carina Ahlnäs, tfn 010-839 2200 eller carina.ahlnas@proagria.fi. Mer info: www.lantbrukssallskapet.fi

Ekoföreningen, Projekt AgroTillväxt vid Lantbrukssällskapet och EkoNu! arrangerar och önskar alla varmt välkomna!

NYLAND: 

Stödinfotillfälle för ekologiska odlare

Onsdagen den 13.4. i Esbo kl. 9-12:30, Axxell Överby, Inspektorsgränd 3, Esbo

9:00 Samling med kaffe och tilltugg

9:15 Nitratförordningen. Johan Sundberg, Nylands NTM-central.

9:30 Arealbaserade stöd och krav av ekoförbindelsen (åker/husdjur). Esme Manns och Paula Gustafsson, Nylands NTM-central.

11:00 Ekogranskningen –praktisk tillämpning samt lagstiftningen bakom. Torbjörn Lönnfors, Nylands Svenska Lantbrukssällskap, och Beata Meinander, Livsmedelssäkerhetsverket Evira.

12:00 Råd2020-tjänster för ekologiska odlare samt EkoNu!-projektets fortsättning, Micaela Ström, Nylands Svenska Lantbrukssällskap.

12:30 Möjlighet att ställa frågor till föredragshållarna. Tillfällets avslutning.

Möjlighet till lunch på egen bekostnad i den intill liggande lunchrestaurangen.

Ingen förhandsanmälan, välkommen med!
För mer info, kolla in webbplatsen nylandsbygd.fi!

Arrangör: Meidän Uusimaaseutu-Vår Nylandsbygd – projekt. Bakgrundsorganisationer är Yrkeshögskolan Novia och Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) i samarbete med NSL, MTK-Uusimaa, SLC Nyland, ProAgria Södra-Finland, de nyländska kommunernas landsbygdsförvaltning och ELY-Centralen i Nyland