Demoförsök i samarbete med Krämars ekogård i Ingå, 2021

24 juni, 2021

Demoförsök i samarbete med Krämars ekogård i Ingå, 2021
– Vi fortsätter vårt samarbete med ekoodlare Nina Långstedt även växtsäsongen 2021 och testar intressanta saker på hennes gård i Svartå, Ingå.

Vi följer upp fjolårets biokol/biostimulant observationsförsök (läs mer om det här) och i sommar kommer det även att testas ferment på gårdens vallar för boost av mikrolivet i jorden, spännande! 
Nina har nu anlagt nya testrutor med biokol, och hon har också spridit svavel och bor på sin vall. Där har lämnats 0-rutor, så vi ska försöka följa upp eventuella resultat med jordprover igen till hösten.

Nina har nu också ”bryggt” färdigt fermentet. Ferment tillverkas av vatten, rörsockermelass, mjölksyrebakterier, salt och örter. Fermenteringsprocessen ska pågå i en vecka i cirka 30 grader innan det är klart att blandas med vatten och sprutas på jorden. Fermentet kan sedan lagras svalt tills det sprids på, i Ninas fall, avslagen vall som genast bearbetas in i jorden efteråt. Detta görs för att stöda de mikrobiologiska processerna i jorden.
I juli när fermentet sprids blir det öppet hus hos Nina, datum meddelas inom kort! => Nu finns datum för fältträffen hos Nina, 26.7. kl. 17:00 är det som gäller. Läs mer i händelsekalender: Fältträff på Krämars ekogård med demonstration av ytkompostering av vall

Läs mer om ferment och humusbyggande metoder i Ninas blogg: Sense of Humus

Bilder från den 16.6.
Jag (Micaela från EkoNu) besökte Nina i Krämars då fermenteringen ännu pågick i hennes växthus. Vi testade pH på fermentet, då pH sjunker under fermenteringen och ska stanna mellan 3,5 – 4.
Vi kikade också på fältet där vi hade våra observationsrutor ifjol, där växer nu havre.

Här uppe på kullen ”ligger” våra rutor kvar från ifjol, i sommar ska vi ta nya jordprover för att se om vi kan se skillnad i t.ex. mikobaktivitet mellan de olika behandlingarna.