Gårdsexkursion med ekogrundkursdeltagare

6 maj, 2016

Grundkurs i ekologisk odling ordnades på svenska i båda Vasa (Pro Agria, ÖSL) och Nyland (NSL) våren 2016-

Fredagen den 22.4. var det dags för exkursionsdag för våra nyländska deltagare. Under dagen besökte vi två ekologiska gårdar i Västnyland.

Man började med ett besök på Pargas Gård (www.pargasgard.fi/) hos Mathias Weckström. På Pargas Gård bedrives biffköttproduktion med i huvudsak Aberdeen Angus kor, men även några Highland Cattle hjälper till att hålla landskapet öppet. På Pargas odlar men ca. 250 ha och det satsas på att få höga spannmålsskördar. Detta hoppas husbonden ska lyckas med den nya Cameleon-maskinen som ifjol skaffades till gården. Med Cameleon kan man så, både i rader och band, radhacka med kamerastyrning i växande gröda samt gödsla effektivt både peletterad gödsel och vätska. Det sistnämnda är nytt, man experimenterar nu med att gödsla med vinass. Vinassen innehåller kväve och kalium men mycket lite fosfor vilket gör att det går att sprida också på skiften med hög fosfor klass. Några dagar efter att vi besökte gården körde man vinass i höstvetet (se video här!).

 

Bilder från Pargas Gård:

WP_20160422_09_52_45_Pro

Mathias visar oss runt på Pargas Gård, här tittar vi på höstråg

WP_20160422_09_53_12_Pro

Mathias Weckström

WP_20160422_09_54_25_Pro

Höstrågen har övervintrat bra

WP_20160422_10_21_48_Pro

Dikorna äter ensilage i den ljusa ladugården

WP_20160422_10_25_48_Pro

Medan årets kalvar vilar i halmen

WP_20160422_10_28_03_Pro

System Cameleon

WP_20160422_10_29_30_Pro

En förevisning av den mångsidiga maskinen

WP_20160422_10_46_13_Pro

Highländarna har bott ute hela vintern, nu njuter de i vårsolen

WP_20160422_10_53_47_Pro2

Kalvdagis…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exkursionen fortsatte sedan till Krämars ekogård i Ingå. Gården drivs av Nina Långstedt. Krämars är en ekologisk spannmålsgård, här odlas i huvudsak vårvete, ärter och gröngödslingsvall. I somras testade man på att öppna sommarcafé i gårdens  drängstuga, vilket visade sig väldigt populärt. Många kom till gården för att njuta av kaffe, hembakta bullar och träffa en äkta ekobonde! Även i sommar ska sommarcafé Ivan och Alexander hålla öppet i Juli, mer info här: Café Ivan och Alexander

 

Bilder från Krämars:

WP_20160422_13_33_27_Pro

Nina Långstedt står i mitten och berättar om gården

WP_20160422_13_27_56_Pro

Ogräsharven är i flitig användning på våren

WP_20160422_13_33_17_Pro

Åkrarna ligger nära till runt gården

WP_20160422_13_45_30_Pro__highres

Drängstugan är liten men fint inredd med rum för några bord.

WP_20160422_13_46_20_Pro

Efter en snabb titt i sommarcafét , står kaffet dukat på verandan.

WP_20160422_13_48_26_Pro

Dagen avslutas med kaffe och intygsutdelning.