Marknadsutsikter för ekologiskt spannmål (7.10.2013)

1 november, 2013

Foto 3

Eko priserna 30.9.2013 i Finland, levererade till en mottagningsplats, moms 0 %.
I priserna har avtalstillägg och proteinprissättning inte beaktats.

Växt

Pris €/ton

Ärter (foder)

370-375

Bondbönor

370-385

Ryps

550-650

Livsmedelshavre

225-245

Foderhavre

190-200

Kvarnvete

270-305

Fodervete

265

Råg

375-390

Korn

325-330

Maltkorn

385

Priserna på ekologiskt spannmål har sjunkit måttligt

I största delen av landet blev tröskningen av ekospannmål klar i god tid i augusti-september tack vare det varma och torra vädret i slutet av sommaren. Också största delen av protein- och oljeväxterna har tröskats i huvudsak under rimligt goda förhållanden. Hösten 2013 har fram till slutet av september varit helt annorlunda än föregående höst, då tröskningen drog ut på tiden ända till oktober-november på grund av de långvariga regnen. I år kunde höstsäden och höstoljeväxterna skördas i slutet av sommaren ställvis under utmärkta förhållanden och en lyckad övervintring skulle nästa år lindra underproduktionen av i synnerhet ekoråg och ekooljeväxter.

Även om största delen av ekoskörden ännu är oanalyserad i lager, kan man redan dra några preliminära slutsatser om den handel av skörden som inletts under hösten. Den nationella ekoskörden väntas bli minst genomsnittlig både i fråga om kvantitet och kvalitet, även om skördemängden per hektar är mycket varierande. Vetets proteinhalt och hektolitervikt verkar vara normala. Hektolitervikten för havre har ställvis varit låg, sannolikt på grund av torrperioderna under sommaren. De problem som mögeltoxinet deoxynivalenol föranlett i havrens kvalitet verkar till all lycka inte vara lika allmänna som i fjol. Trots det har man i hela landet i någon mån hittat havreprov där det skadliga DON-gränsvärdet har överskridits. Dessutom har mängden små korn såväl i vete som i havre i år visat sig vara större än i genomsnitt. Mot denna bakgrund är det av största vikt att sortera de skördepartier som är avsedda som eget utsäde.

Skördemängden när det gäller maltkorn verkar god. Proteinhalten hos korn verkar hållas tillräckligt låg och hektolitervikten och grobarheten ligger på god nivå. Odlingen av ekomaltkorn har de senaste åren visat sig koncentreras i regionala grupper. Det verkar som att man i år får en skörderespons av god kvalitet på den stora efterfrågan på ekomalt. Skördemängden för ekoråg blir å sin sida liten enligt prognosen. En liten skörd främjar inte ett hållbart marknadsläge för rågen. Det återstår att se hur situationen inverkar på den råg som på våren ges för terminpriserna nästa höst.

De pris på ekospannmål som noteras i Finland har sjunkit under sommaren och hösten, men mera måttfullt än vanliga priser. Det finns efterfrågan på ekospannmål i och med att industrins behov ökar. Av spannmålet går särskilt råg och maltkorn åt bra för tillfället. Likaså har behovet av olje- och proteinväxter kontinuerligt ökat i takt med att ekodjuren blivit allt fler. Även om en del av ekoskörden marknadsförs via avtal med fasta priser saknar en stor del av den producerade skörden helt en klar adress.

Informationen i marknadsöversikten när det gäller ekospannmål baserar sig på prisuppgifter från Hankkija, Viking Malt, Kankaisten Öljykasvit, Fazer, Raisioagro, Helsingin Mylly och Kinnusen Mylly samt delvis på uppfattningar. Översikten har sammanställts av ProAgria.

 

Text: Jussi Nurkka, ProAgria Etelä-SuomiProAgrialogo

Översättning: YA! Yrkesakademin i Österbotten för projekt EkoNu!