Biofach 2018, världens största ekologiska mässa för branschfolk

23 februari, 2018

BioFach 2018, världens största ekologiska mässa för branschfolk  3514biofach

BIOFACH är världens ledande mässa för ekologisk mat/produkter och den ägde rum i Nürnberg, Tyskland 14-17.2.2018. Samtliga produkter som presenteras under mässan är certifierade, utan undantag, vilket gör mässan helt unik. Vår Kollega Thomas Snellman besökte mässan och han sammanfattar upplevelsen såhär:

”Jag besökte Biofach 14-15 februari för att spana efter trender och nyheter inom ekosektorn. Vid jämförelse med samma mässa för två år sedan kan konstateras att den håller samma stora omfattning och att antalet nya produkter på marknaden var ofantlig.

Sett ur finlänskt perspektiv finns vissa styrkor på marknaden. Ekologisk havre är fortsättningsvis den stora produkt där Finland kan profilera sig men havreprodukter hade inte lika stor synlighet som för två år sedan. Likväl är det en fortsatt växande produkt med ljus framtid.

Eftersom ett företag för första gången från Österbotten, Arctic Birch, deltog var det med intresse jag följde diskussionerna kring montern. Dessutom stod jag själv ett par timmar bakom montern som avlösning åt Kim Finne som i övrigt skötte ruljansen ensam. Det var definitivt ett angenämt uppdrag. Med jämna mellanrum dök intresserade inköpare från alla världens hörn upp och ville veta mera. Endel enbart nyfikna men många verkligt intresserade.

I övrigt verkade sektorn med råvaror från naturen och vilda bär väldigt framme. Glädjande är att flera aktörer från Finland var närvarande och att samarbetsvilja verkar finnas. Möjligheterna är många om bara modeller som genererar lönsamhet i alla led kan byggas upp.

Dom nordiska länderna hade i huvudsak sina montrar koncentrerade på samma område. Mette Due Andersen från Danaeg såg möjligheter för mera ekologiska ägg i Finland. Detta också ur sitt eget perspektiv eftersom företaget är delägare i Dava Foods. Även om minutpriset på ekoägg i Finland inte är lika högt som i Danmark såg hon klart möjligheter till expansion också här. I Danmark har man dessutom tagit steget vidare och erbjuder biodynamiska ägg, ekologiska fruktträdgårdsägg(!) och Fitness ägg, alla också ekostämplade.

Ett speciellt företag från Danmark som är värt att lyfta upp var Kramer’s protein glass. Tre unga danskar har på tio månader gått från att via ett skolprojekt starta proteinglasstillverkning till att nu finnas i 1300 butiker i Danmark. De vill nu satsa på export!

Sammanfattningsvis kan sägas för aktörer från vårt verksamhetsområde gäller att ekohavre är den stora jordbruksprodukten. Produkter från naturen har enorm potential om alla bitar faller på plats inkluderande ekologisk honung som också verkade vara en produkt med profil.  Ekologisk potatisstärkelse är också en produkt i framkant och därutöver finns en massa möjligheter. Men det är dock många som vill vara med och dela på möjligheterna.”

Thomas Snellman, EkoNu!

Bilder från BioFach 2018:

20180215_104929

På bild Kim Finne från Arctic Birch och ekoproducent Jaana Elo

20180215_153949

Monter med ekokosmetika på BioFach 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biofach 2018

Biofach 2018

Birkengold Austria 2018

Birkengold Austria 2018

Kramer's proteinglass 2018

Kramer’s proteinglass 2018

Nyheter biofach 2018

Nyheter biofach 2018