Statistik

EkoNu! presenterar nedan ekostatistik från våra regioner längs kusten. I respektive landskaps statistik kan ni se hur utvecklingen av ekoareal, -grödor och -djur har utvecklats och på vilken nivå det produceras produkter idag.

Statistiken bygger på de rapporter som årligen kommer från Evira, mer av deras ekostatistik hittar ni här: Evira – Statistik om ekologisk produktion

NYLAND

Ekologiskt i Nyland

Ekologiska åkerarealen i Nyland är totalt 22 585 ha, vilket är 12,4 % av total arealen i provinsen (2017).

Antalet ekogårdar är 349 av vilket 48 också har ekodjur: nötkreatur, får, grisar eller höns. Den mest odlade spannmålsgrödan är havre.

Se presentation här: Ekologiskt i Nyland_2017

 

 

EGENTLIGA FINLAND

Ekologiskt i Egentliga Finland

Ekologiska åkerarealen i Egentliga Finland är totalt 24 738 ha, vilket är 8,4 % av total arealen (2017).
Det finns över 390 ekogårdar där varav 77 st också har ekologiska djur. De största spannmålsgrödan som odlas ekologiskt är havre, vete och bondböna.

Egentliga Finland har största antalet ekohöns i Finland, över 130 000 höns. I Egentliga Finland odlas också  mycket ekoäpplen och -jordgubbar.

Se presentation här: Ekologiskt i Egentliga Finland_2017

 

ÖSTERBOTTEN

Ekologiskt i Österbotten

Ekologiska åkerarealen i Österbotten är drygt 21 000 ha. Det motsvarar 10,9 % av den totala åkerarealen i provinsen (2017). Det finns 411 ekogårdar, varav djurgårdar är 98 st.

Havre är den mest odlade ekologiska spannmålsgrödan, och de flesta av ekodjurgårdarna producerar mjölk och/eller nötkött. I Österbotten produceras det mesta av landets ekologiska griskött.

Största ekomorotsodlingarna i Finland finns i Österbotten!

Se presentation här: Ekologiskt i Österbotten_2017

Se ekoarealen per kommun i kust-Österbotten år 2017: Ekologisk odlingsareal per kommun